Najdete nás




Vyhledávání

Novinky emailem

    Chcete-li být informováni o nových receptech či článcích o dělené stravě, zadejte svoji emailovou adresu:

Partneři

Doporučujeme

Začínáme s dělenou stravou

Neděle Lis 14, 2010

Také si dáváte rok co rok předsevzetí, že zhubnete? Držíte všelijaké diety, ale zhubnout se Vám stále nedaří a pokud ano, přichází nevítaný jo-jo efekt? Máme tu pro Vás jak dobré rady, tak hlavně způsob, který vám zajistí krásnou a hlavně zdravou postavu. Ovšem nic není jen lusknutím prstu.

Jak jste jistě poznali, krátkodobé diety jsou více méně k ničemu. Možná pár kilogramů shodíte, ale tím, že se v jídle omezujete pouze jistou část měsíce či roku Vám nepomůže. Musíte tedy přistoupit na plán, který se dá držet už celý život a po celou dobu Vám bude zajišťovat méně a méně centimetrů jak v pase, tak na všech místech, kde si to přejete. A jak že se tento zázrak jmenuje? Dělená strava!

Již bylo zmíněno, že hladovění není při potřebě snížení hmotnosti žádané. Brzy kilogramy zase naberete a ne-li více, než jste zhubli. Navíc dochází k narušení spalování, organismus se pokouší přizpůsobit nové situaci a tím pádem není po dietě schopný spalovat plné množství kalorií. Takže opět dochází k přírůstku na váze. Což vy jistě nechcete.

Pro snižování váhy je nejdůležitější správná skladba stravy. Žádné prášky, žádná jednostranná strava.

Hayova dělená strava

William Howard Hay

William Howard Hay

Vděčíme za to americkému lékaři Howardu Hayovi, který rozdělil potraviny do 2 skupin. A to na sacharidy a bílkoviny. Také věděl, že tělo se skládá ze zásadotvorných a kyselinotvorných prvků a správnou kombinací kyselinotvorných a zásadotvorných potravin si sám například vyléčil těžké onemocnění ledvin.

Zásadotvorné potraviny – například vařená a syrová zelenina a ovoce jsou podle pana Haye schopny neutralizovat kyseliny v našem těle a vyplaví je ledvinami a střevy ven. Zásadotvorných potravin bychom měli mít na denním jídelníčku 4x více, než těch kyselinotvorných.

Kyselinotvorné potraviny –  jsou to všechny sacharidy a bílkoviny. Pokud jich zkonzumujeme hodně, organismus se překyselí a tělo pak nemůže správně vylučovat odpadní látky, které chceme samozřejmě dostat pryč.

Hlavně nehladovět!

Asi každého napadne, že pokud chce účinně a levně zhubnout je pro něj ideální heslo: „Nejez!“. To ale vůbec nevyřeší Váš problém. Pečlivě čtěte tyto řádky a dozvíte se, v čem tkví to tajemství. Pokud si jídlo vědomě odpíráte, za chvíli přijde stres z hladu. Tělo nebude chápat Vaše úmysly a bude zmatené. Důležité je hodně pít a samozřejmě rozumně jíst. Pak nebude organismus narušen. Kupříkladu mnoho lidí ráno nesnídá, protože si myslí,že není potřebná a jen Vám dodává „zbytečné“ kalorie navíc. To jsou ale na omylu! Pokud si dopoledne nedáte nějaké jídlo, tělo  v žádném případě nezačne spalovat. Bude si pouze myslet, že stále spíte. Proto se bude udržovat v klidu.  Pokud si ráno nedáte snídani, hlad Vás dostihne odpoledne nebo se v horším případě začnete přejídat večer. Na noc už moc kalorií nepotřebujete, ráno jsou ovšem přímo nutností pro celý den.

Chemické procesy v našem těle

Vše se točí hlavně kolem toho, abyste se netrápili hladem. Tělo totiž zpracovává všechno jídlo pomocí žaludečních šťáv a pokud přerušíme tento zaběhlý chod, dojde k poruchám trávicího systému.

Zpracování bílkovin – enzym, který umožňuje zpracování potravy bohaté na bílkoviny  jako jsou sýry, maso, ryby či vejce se nazývá pepsin., který se aktivuje v žaludku. Bílkoviny začne rozkládat za působení kyseliny solné na malé stavební prvky „peptidy“. Ty pak ve větším množství putují do tenkého střeva.

Zpracování sacharidů – je závislé na slabé fermentaci amyláze, kterou do potravy dostáváme již při žvýkání. Zpracovává sacharidy například z chleba, obilí, brambor či těstovin. Pro trávení sacharidů se ovšem v žaludku nenachází žádný enzym, jek je tomu u zpracování bílkovin.

Něco málo o trávení

Tenké střevo – zde se koná hlavní trávení potravy. Při tom musí střevo spolupracovat se slinivkou břišní, játry a žlučníkem.

Slinivka břišní –  produkuje inzulin, který způsobuje snížení hladiny cukru v krvi a glukagon, který naopak hladinu cukru v krvi zvyšuje. Dále slinivka produkuje enzymy trypsin a chymotrypsin, které štěpí bílkoviny na aminokyseliny,  amylázu, která štěpí sacharidy na jednoduché cukry a lipázu, štěpící tuky na mastné kyseliny a glycerín.

Bez těchto enzymů není trávení vůbec možné. Pokud kombinujete stravu nevhodně, přetěžujete slinivku břišní, která v důsledku toho nemůže v klidu trávit potravu. Tím pádem může dojít i ke kvašení a hnilobě potravy ve Vašem žaludku.

Napište Komentář:

Váš komentář: